Субота, 20.04.2024, 10:23
Вітаю Вас Гість | RSS
Центр дитячої та юнацької творчості
Головна » 2015 » Грудень » 8 » Подорож в історію Трипілля
13:15
Подорож в історію Трипілля

    6 грудня 2015 року 35 вихованців та 6 керівників гуртків туристсько-краєзнавчого відділу здійснили захоплюючу краєзнавчу та спелеологічну  подорож в унікальні місця нашої України, які знаходяться у сусідній Тернопільській області, а саме відвідали Борщівський краєзнавчий музей та побували у печері-музеї Вертебі.

   Учасники мали можливість ознайомитись із експозиціями краєзнавчого музею, які розповідають про історію краю від найдавніших часів до наших днів. Фондова збірка музею становить 16 тис. експонатів. Найважливіші колекції:
— археологічна (унікальні матеріали трипільської культури);
— етнографічна (стародавні вишиті борщівські сорочки);
— мистецька (твори українських художників, передані Міністерством культури України, твори місцевих художників);
    Відвіали також музей Т.Г.Шевченка який є першим великим музеєм поета в Західній Україні. Він розміщений в трьох залах.

      Після  Борщівського музею вихованці направились до печери Вертаба, яка знаходиться неподалік від с. Більче-Золоте.

    Печера Вертеба належить до найбільших печер у Європі, довжина підземних ходів — 9021 м. Вона є особливою серед гіпсових печер Поділля та дещо  відрізняється від інших своєю геологічною будовою, а також тим, що в ній виявлено величезне багатство археологічних знахідок доби енеоліту  та злишок Трипільської культури.
    У печері є багато кажанів — особливо в зимовий період. Вони зустрічаються по всій печері, але найбільші популяції — біля входу. Виділяють тут 4 види кажанів, занесених до Червоної книги України.

        Захоплюючу, насичену змістовними висновками та порівняннями,  екскурсію з учасниками провів директор Борщівського музею Михайло Петро́вич Соха́цький відомий український археолог, краєзнавець, спелеолог, громадський діяч, заслужений працівник культури України, член  Української спелеологічної асоціації.

    Діти та дорослі, перебуваючи у печері, здійснили справжній спортивний спелеопохід із подоланням справжніх вузьких розпор та широких галерей, розділених вузькими перемичками.

    Побачене, пережите, почуте наповнило світ кожного учасника новими  позитивними емоціями: «Яка цікава наша історія! Який цікавий підземний світ печер!  Хочемо нових відкриттів!»

Переглядів: 457 | Додав: Хризалида | Теги: туристсько-краєзнавчий відділ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024